algemene-spotlight.jpg

Geopark de Hondsrug 50 KM

 

Elk Geopark heeft zijn eigen unieke geologische geschiedenis. Geologisch erfgoed was bepalend voor de natuur en de cultuur van het gebied. Samen hebben deze elementen het Geopark een identiteit gegeven die het onderscheidt van andere gebieden.

Inwoners, bedrijven, organisaties en onderwijs maken samen het Geopark tot wat het nu is. Wie meer van zijn verleden afweet, gaat zorgvuldiger en duurzamer met zijn omgeving om. Het Geopark wil mensen inspireren om samen de toekomst van hun streek met vertrouwen tegemoet te gaan.

Om alvast een goede sfeerimpressie te krijgen van de Hondsrug kunt u hier de promotiefilm bekijken.

Het project Geopark de Hondsrug

Het project Geopark de Hondsrug is een project van het Recreatieschap Drenthe. Met het project willen we het verhaal terug brengen in het Hondsruggebied. Vanaf 2010 is het initiatief genomen om van het unieke Hondsruggebied een Geopark te maken.

Op 5 september 2013 heeft het Europese Geopark Netwerk tijdens de 12e Conferentie in Ascea (Italië) bekend gemaakt dat De Hondsrug de status van Europees Geopark krijgt. Hierdoor wordt het Hondsruggebied het eerste Geopark van Nederland. De combinatie van boeiende geologie, een bijzonder landschap en de opvallende invloed van de mens daarop maakt het de status meer dan waard.

 

Expedities

Het verhaal van de Hondsrug  wordt verteld aan de hand van elf verhaallijnen. Van iedere verhaallijn wordt  een Expeditie gemaakt. Elke expeditie begint in een Expeditiepoort. Dat is bijv. een museum of een bezoekerscentrum, met een  permanente  Geoparkexpositie.   Daarnaast bestaat de expeditie uit Hotspots in het Hondsruggebied. Hotspots zijn plaatsen waar een deel van het verhaal zichtbaar is. Het kunnen plekken in het landschap zijn maar ook bijvoorbeeld kleine musea of informatiecentra.